Paylaşılan Sırlar


Safiye
Merhaba Sır Bankası. Adım Safiye. Ben bir doktorum. Çocuk hastalıkları uzmanıyım. Anne sağlığı ve çocuk beslenmesi konularında birçok çalışmalara öncülük ettiğim gibi, çeşitli üniversitelerde yıllardır öğrenci yetiştiriyorum. Burada olmamın sebebi, günün birinde biricik kızımın bu yazdıklarımı okuması ihtimalidir. Sevgili kızım, babanla aramız hiçbir zaman iyi olmadı. Sen doğduğunda her şeyin düzeleceğini sandım. Ama ne ben ona iyi bir kadın oldum ne de o bana iyi bir koca oldu. İkimiz de çalıştığımız hastanelerde çok başarılı işler yapıyorduk. Babanın başarılı organ nakilleri benim ise anne ve çocuk sağlığı üzerine yaptığım birçok çalışmalar vardı. Uzayıp gitti mesailerimiz. Her şeye vakit bulduk; sempozyumlara, seminerlere, ameliyatlara, kutlamalara ve açılış törenlerine. Sosyal yardımlaşma derneklerinde, gazetelerde, dergilerde yüzlerce fotoğrafımız vardı, ama birlikte çekildiğimiz sadece üç-beş tane kadardı. Büyüklerimiz boşuna söylememiş güzel kızım, gözden uzak olan gönülden de uzak olur diye. Uzaklaştık işte. Yatakta yalnız yattığım soğuk gecelerde, babanın bensiz uyuduğu geceleri düşündüm. İtalya’da bir bilim fuarına katılacak olan baban akıl etmese, birlikte hiç seyahatimiz olmayacaktı belki de. İtalya dönüşü karnımda sen vardın. Sen doğanın bana bağışladığı en kıymetli şeydin. Hamilelik dönemimi de yalnız atlattım. Senin doğduğun gün, baban bir hastasını kaybetti. Onu hayata tutundurmak için o kadar çok çabaladı ki beni hayatından çıkardığını görmedi bile. Tüm suç tabi ki onda değil. Şu an dört yaşındasın, yazdıklarımı sana anlatmayı çok istiyorum ama büyüdüğünde seni görebileceğimi düşünmüyorum. Babanın sana iyi baktığını biliyorum. Boşanalı daha iki ay oldu. Burnumda tütüyorsun. Haftada bir gün seni görme hakkım var, hâkime hanım öyle karar verdi. Psikolojim bozukmuş, sana iyi bakamazmışım, birlikte yaşadığım adam sana kötü davranabilirmiş. Ne olur beni yanlış anlama.
Asklepios’un hikâyesini sana mutlaka anlatmalıyım. Biraz bizimkine benziyor. Eski zamanlarda hastalıklara ve yaralanmalara akıl sır erdiremeyen insanlar, çözemedikleri her gizemli şey gibi bunun da Tanrılara ait olduğunu düşünmüşlerdi.
Dünyalar güzeli Korinos, Apollon’la birlikte olur ve hamile kalır. Daha doğum yapmadan önce, ülkesine gelen bir yabancıdan çok etkilenir ve kocası Apollon’u aldatarak bu adamla da birlikte olur. Bu duruma öfkelenen Apollon, büyük bir ateş yakar ve kadını bu ateşe atar. Kadın can çekişirken Apollon karnındaki bebeği kurtarmaya karar verir. Ve Yunanistan’da Asklepios adında bir Tanrı doğar. Bu Tanrı tıp biliminin ve sağlığın Tanrı’sı olacaktır. Oğlunu büyütüp yetiştirmesi için yarısı at olan Kheiron’a verir. Kheiron doğayı çok iyi bilen bir Tanrı olduğu için bu çocuğu tam bir hekim olarak yetiştirir. Büyüdüğünde ölüme bile çare bulan Asklepios’un başarıları Büyük Tanrı Zeus’un kulağına kadar gider. Zeus, doğanın akışına müdahale eden bu doktora öfkelenir ve şimşeklerini göndererek onu öldürür. Apollon oğlunun ölümüne çok üzülür ve oğlunun ruhunu gökyüzünde burçların arasına yerleştirir. Bu üzüntüye dayanamayan Apollon, ülkesini terk eder ve nereye gittiği kimse tarafından bilinmez.
Bir gün sen de belki annen baban gibi doktorluk mesleğine gönül verirsen şunu unutma kızım: Ölüme bile çare bulabilirsin, ama gönlüne asla dur diyemezsin. Kimseyi memnun edemezsin. Ya Apollon seni ateşe atar ya Zeus üstüne şimşekler çakar. Ben şimdilik seni burçların içerisine yerleştiriyorum. Büyüdüğünde yanında olamasam da kadın ruhumun incelikleri ile yaptığım her davranışa anlam vereceğini düşünüyorum. Ben Apollon gibi başımı alıp gidiyorum. Gitmemin asıl sebebi ise aldığım bazı tehditlerdir. Geçen ay devlet destekli bebek sütü projesinde bilirkişi olarak görevlendirildim. Ve inek sütü doğada inekleri beslemek için vardır. İçindeki laktoz ve kazein, insan yavrusunda ciddi sindirim problemleri doğurmaktadır diye bir rapor hazırladım. Doğal olarak da adı önemli olmayan birileri tarafından tehdit edilmeye başladım. Çok korkuyorum. Fakat canım pahasına da olsa doğru bildiklerimden asla vazgeçmeyeceğim. Asla raporumu geri çekmeyeceğim. Hakkını helal et güzel kızım. Seni seven annen Safiye

06.26.2020


1116 kişi bu sırrı okudu